Googlíte warez?

Pokud ano, tak vás zřejmě moc nepotěší relativně čerstvá novinka, o které informoval Google na svém blogu. O co jde? Zjednodušeně řečeno, Google bude upravovat výsledky hledání na základě (čti pod tlakem) informací od držitelů autorských práv. Odkazy na nelegální obsah nebudou přímo mazány, ale mělo by dojít pouze k jejich odsunutí na spodní místa ve výsledcích vyhledávání. Toliko teorie a zatím známá fakta, upřímně by mě zajímalo, zda vážně půjde jen o variaci na nažranou kozu a celého vlka s pouhou kosmetickou reorganizací výsledků.

Zcela upřímně, činnost je to naprosto legitimní. Warez se během posledních let rozbujel do neuvěřitelných rozměrů, ruku v ruce s obrovským zjednodušením celého procesu „pirátění“. Já tomu osobně říkám debilizace – pokud bylo stahování před pár lety doménou jen nevelkého počtu lidí, poslední dobou začali stahovat snad už opravdu úplně všichni, včetně militantních důchodců. Proč? Díky interním vyhledávačům, jako má např. ulož.to nebo czshare, odpadá nutnost pokoutného hledání linků na fórech a blozích, rychlost běžně dostupných internetových připojení neustále roste a zhruba stejnou rychlostí (= jako houby po dešti) rostou i sdílecí servery, resp. jejich kapacity. Sice čas od času nějaký zavřou (věnujme na tomto místě tichou vzpomínku Megauploadu), ale stáhnout hru nebo film je prostě nejen rychlé, ale i jednoduché. A stahovačů přibývá a přibývá…

Rád bych upřesnil dvě věci – za prvé, nebudu a nechci moralizovat. Ostatně taky kdo je bez viny ať první hodí, známe to. Za druhé, nechci se ani motat v zákonech a právních kličkách. Fakt, že máme stahování audiovizuálních děl jaksi „předplacené“ je dostatečně rozšířený. Nicméně toto je dost specifická situace a nemusí trvat věčně.

Jaké jsou ale jiné možnosti? Funguje u nás digitální distribuce (nejen audiovizuálního) obsahu? iTunes, symbol digitálního pokroku a spásy, už tu máme a teoreticky se není na co vymlouvat. Prakticky to ale asi moc věcí nemění co?

Jakožto linuxákovi je mi nativní přístup k iTunes zapovězen, musím se spolehnout na jiné zdroje. Např. Ubuntu před nějakou dobou přišlo se službou Ubuntu One Store, což se chystám co nejdříve otestovat. Na cestě je i Steam, zbývá ještě něco na způsob Hulu nebo Netflixu. Na to ale bohužel pořád ještě nejsme na té správné straně světa. Tak snad časem…

Příspěvek byl publikován v rubrice internet. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Nechte vzkaz...